Ons verhaal

De geschiedenis van Rondvaartbedrijf Kool

Rondvaartbedrijf Kool is al 50 jaar lang een familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Het bedrijf is al vanaf 1969 gevestigd tegenover het Centraal Station in Groningen. Lees hier het fascinerende verhaal van Rondvaartbedrijf Kool.

Al 50 jaar een familiebedrijf

In 1969 gaf wethouder Wolters een vergunning af voor rondvaarten door de stad Groningen. Dit betekende het begin van Rondvaartbedrijf Kool. Maar voordat de eerste passagier aan boord kon moest er een hoop gebeuren.

Het was een grote uitdaging om voorzieningen zoals stroom, water en telefoon te faciliteren. Ook was er nog geen kassa-locatie op de wal beschikbaar, maar daar werd een mooie oplossing voor gevonden: een Amsterdamse ‘Dek Aak’ werd aangekocht, daarop werd een reling geplaatst met een kassa van 3 bij 3 meter. Deze kreeg een ligplaats voor het zebrapad tegenover het Centraal Station.

De eerste boot: Pronkjewail

De kassa geregeld, maar nu nog een boot... In Amsterdam waren er genoeg, maar niet te koop. Rederij Bergman wilde wel een verkopen, maar de boot was te hoog. Een ander was wel op hoogte te maken, maar niet te koop. Men ging in gesprek en kwam uiteindelijk met de prijs overeen en de boot werd aangekocht.

Deze boot is van Amsterdam via het IJsselmeer naar Groningen gevaren. Vervolgens is er dag en nacht aan de boot verbouwd om het de juiste hoogte te geven. De boot is op 16 juni 1969 omgedoopt van de “Jan Evertsen” naar de “Pronkjewail”. Dit werd gedaan door, hoe kan het ook anders, Wethouder Wolters. Zomers werd er gevaren met de rondvaartboot en in de winter met een vrachtschip. Na een jaar varen met de rondvaartboot is het vrachtschip verkocht.

Vanaf 1989 een nieuwe generatie

Na 20 jaar gevaren te hebben door de grachten en provincie is het bedrijf op 16 juni 1989 overgenomen door dochter en schoonzoon. Het tot dusver opgebouwde rondvaartbedrijf werd door hun verder uitgebreid tot een waardig rondvaartbedrijf met 4 schepen: de Pronkjewail, Goldenraand, Ommelaand, en Wonderlaand én met een nieuwe aanlegsteiger.

Een begrip in de stad Groningen

Tot de dag van vandaag is Rondvaartbedrijf Kool een begrip in de stad Groningen. Ze zijn niet meer weg te denken van hun mooie plek recht tegenover het Centraal Station en kijken ernaar uit om nog vele passagiers blij te maken met prachtige rondvaarten.